Blat z marmuru w kuchni
- By : Decoram.pl
- Category : Dom
- Tags: drewniane
O tym czy blat marmurowy w kuchni to dobry pomysł możemy poczytać wiele artykułów. Większość opinii mówi o tym, że marmur nie powinien być używany w kuchni gdyż jest bardzo nasiąkliwy, rysuje się oraz wyciera. Dodatkowo blat z marmuru bardzo łatwo się plami. Są to argumenty, które przekonują wiele osób do zrezygnowania z marmuru w kuchni, bądź do zastosowania zamiennika.
Blaty drewniane czy z marmuru?
Marmur jest kamieniem nasiąkliwym gdyż wchłania wodę. Jest on więc bardzo podatny na powstawanie plam oraz licznych przebarwień. Woda, herbata, kawa, czy inne ciecze, które używane są w kuchni mogą sprawić, że na blacie marmurowym powstaną nieestetyczne plamy. Z tego też względu marmur, zwłaszcza niezaimpregnowany jest bardzo odradzany do kuchni. Jednakże użycie dobrego impregnatu może zapobiec szybkiemu powstawaniu przebarwień. Nie znaczy to jednak, że po zaimpregnowaniu nie musimy się martwić o nasz blat. Jest on mimo wszystko nadal bardzo delikatny pod tym względem i konieczne będzie wycieranie go do sucha od razu po rozlaniu jakiejkolwiek cieczy. Im dłużej płyn znajduje się na powierzchni marmuru tym większe prawdopodobieństwo, że na jego powierzchni powstaną trwałe przebarwienia.
Większym problemem mogą być jednak kwaśne substancje, które używane są w każdej niemal kuchni. Sok z cytryny czy ketchup może bowiem trwale uszkodzić polerowaną część marmuru i sprawić, że stanie się on matowy. W tym przypadku samo zaimpregnowanie często nie wystarczy, gdyż proces ten przebiega niezwykle szybko.
Marmur jest to również kamień, który dosyć szybko się ściera. Jednakże w kuchni ten proces nie będzie tak widoczny i ścieranie się marmuru powinniśmy przemyśleć zwłaszcza kiedy chcemy użyć go na schodach, posadzkach czy innych powierzchniach. Warto pamiętać, że w momencie gdy na powierzchni marmuru powstaną przetarcia można się ich pozbyć wzywając na pomoc kamieniarza.
Marmur jest to surowiec dosyć miękki. Oznacza to, że jest podatny na uszkodzenia i zarysowania. Ostry nóż czy ciężkie naczynia, które przesuwamy po blacie mogą trwale uszkodzić ten materiał. Jednakże stosując dodatkowe zabezpieczenia w postaci desek do krojenia czy podkładek może sprawić, że będziemy cieszyć się z pięknie wyglądającego blatu przez cały czas. Wszystko zależy od naszych przyzwyczajeń. Zasada ta dotyczy bowiem wielu blatów, w tym tych wykonanych z drewna oraz z laminatu. Te materiały są również podatne na zarysowania i trzeba na nie uważać.
Inne opinie mówią o tym, że blat marmurowy to doskonały pomysł do kuchni. Wygląda bardzo stylowo i elegancko, dodatkowo jest to materiał naturalny. Blat marmurowy w kuchni często czyni ją bardzo luksusową i jest jej wizytówką. Marmur jest też ciekawie wybarwiony, przez co w zależności od użytego kawałka możemy uzyskać różne efekty. Blaty marmurowe mogą być białe z niewielkim, szarym użyleniem, możemy też znaleźć blaty o ciekawym wybarwieniu. Pamiętać należy też o tym, że jako że jest to naturalny materiał, będzie on się różnił w zależności od użytego kamienia. Nigdy nie znajdziemy dwóch takich samych kamieni. Jest to niewątpliwy urok tego surowca.
Blat z marmuru do kuchni jest to więc materiał, który należy bardzo dobrze przemyśleć. Jest to surowiec dosyć drogi i ma wiele wad, ale jednocześnie również wiele zalet. Wygląda bardzo stylowo i odpowiednio pielęgnowany z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Jeśli nie przeszkadzają nam ryski oraz przebarwienia na marmurze to w tej sytuacji będziemy z takiego rozwiązania zadowoleni. Wiele osób uważa, że niedoskonałości na marmurze dodają mu tylko atrakcyjności. Marmur w kuchni nadaje jej szlachetności i szyku. Jeśli zależy nam jednak na wyglądzie marmuru, ale odstraszają nas wady tego surowca można zastanowić się nad blatem z laminatu o wyglądzie marmuru. Jest to z pewnością świetny zamiennik dla osób, które marzą o marmurze w kuchni.